مقدمه:
محبوبیت ایمپلنت دندان به دلیل موفقیت آن در جایگزینی دندان های از دست رفته روز به روز در حال افزایش است. جراح دهان یا متخصص بیماری های لثه و ایمپلنت وظیفه انجام این کار را بر عهده دارند. این روش در چند مرحله انجام شده و درصد موفقیت بالای 90 درصد دارد. مدت زمان ماندگاری ایمپلنت های دندانی به بالای 15 سال می رسد. اما این فرآیند می تواند با شکست روبرو شود. شل شدن ایمپلنت، ایجاد مشکل در هنگام جویدن و داشتن درد از جمله علائم شکست آن هستند. عوامل جانبی از جمله بیماری های خاص، عفونت در محل ایمپلنت دندان و دیگر عوارض جراحی می توانند منجر به شکست این فرآیند شوند.
درد شدید از علائم شکست ایمپلنت دندان است.
علائم شکست ایمپلنت دندان:
از جمله علائم شکست ایمپلنت دندان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
• لق شدن ایمپلنت دندان: هر گونه احساس لقی، تکان خوردن و پیچ خوردن دندان نشانه ای از ایجاد یک مشکل است.
• ایجاد مشکل در هنگام جویدن: اگر موقعیت قرارگیری ایمپلنت درست نباشد و دندان ها هم تراز نباشند، جویدن، صحبت کردن و باز کردن دهان با مشکل روبرو خواهد شد.
• التهاب و تحلیل لثه: التهاب و خونریزی و در نهایت تحلیل لثه از جمله علامت های شکست ایمپلنت دندان هستند. در این حالت لثه عقب نشینی کرده و اباتمنت دیده می شود.
• تورم صورت: تورم صورت تنها تا 72 ساعت بعد از جراحی ایمپلنت طبیعی است. اما اگر این تورم ادامه یابد ممکن است پری ایمپلنت در حال وقوع باشد.
• درد: درد در ناحیه دندان و ایمپلنت در هفته اول بعد از جراحی کاملاً طبیعی است. اما اگر این درد بیش از 10 روز به طول انجامد احتمالاً این فرآیند با شکست روبرو شده است.
دلایل شکست ایمپلنت دندان:
شکست ایمپلنت دندان در دو مرحله می تواند رخ دهد. در حالت اول بیمار با شکست زود هنگام روبرو می شود که به دنبال مشکلاتی در کاشت ایمپلنت و غیره رخ داده است. اما در شکست دیر رس، احتمالاً مواد استخوانی در اطراف اباتمنت رشد کرده اند، بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت نشده یا فشار بسیار زیادی به ایمپلنت وارد شده است.
دندان قروچه:
یکی از دلایل شکست ایمپلنت دندان دندان قروچه است. ورود فشار بیش از حد به ایمپلنت می تواند باعث شکست آن شود. بنابراین این مشکل باید از قبل درمان گردد.
حساسیت و واکنش آلرژیک:
از دیگر دلایل شکست ایمپلنت دندان می توان به ایجاد واکنش های آلرژیک به تیتانیوم اشاره کرد که در برخی از بیماران ممکن است رخ دهد. از نشانه های این حساسیت می توان به مواردی از جمله ایجاد کهیر روی پوست یا داخل دهان، اگزما، قرمزی و خارش پوست اطراف دهان و تورم دهان و صورت اشاره کرد. در موارد بسیار شدید نکروز، درد مزمن و مشکلات عصبی نیز دیده می شود.
هم تراز نبودن:
تاج دندان باید کاملاً با دندان های مجاور هم تراز باشد. در غیر این صورت به هنگام جویدن یا حرف زدن، تحت ضربه و فشار دندان های دیگر قرار خواهد گرفت.
عفونت و تحلیل لثه از نشانه های شکست ایمپلنت دندان هستند.
عفونت:
عفونت و بیماری های لثه در اطراف ایمپلنت دندان می تواند منجر به شکست آن شود. عفونت و تجمع باکتری ها در امتداد خط لثه می تواند تحریک و آسیب به بافت لثه را به همراه داشته باشد.
آسیب به عصب:
آسیب دیدن اعصاب می تواند درد مداوم، بی حسی و سوزن سوزن شدن دهان را به همراه داشته باشد.
جابجایی جزئی ایمپلنت:
این مشکل نیز از دیگر نشانه های شکست این فرآیند است که در طول دو هفته اول بعد از جراحی احتمال وقوع آن بسیار زیاد است.
استحکام استخوان فک:
استخوان فک بالا و پایین باید برای حمایت از ایمپلنت دندان از استحکام کافی برخوردار باشند. پریودنتال، تروما، تومور ها و شکستگی استخوان فک می توانند سبب تضعیف آن و شکست ایمپلنت شوند.
بیماری های زمینه ای:
وضعیت سلامت بیمار قبل از کاشت ایمپلنت باید به طور کامل بررسی شود. دیابت کنترل نشده، سرطان، بیماری های خود ایمنی، مصرف دخانیات، بیماری های لثه و سابقه پرتو درمانی می توانند منجر به شکست این فرآیند شوند.
اگر ایمپلنت با شکست روبرو شد چه کنیم؟
اولین قدم سریع بودن در مراجعه به دندانپزشک است. بنابراین در صورت بروز هر یک از علائم گفته شده با جراح خود تماس بگیرید. جراح ممکن است جایگزین کردن اباتمنت جدید یا پیوند استخوان را برای درمان شما در نظر بگیرد. در صورتی که جایگزین کردن ایمپلنت دندان برای شما خطرناک باشد از روش های جایگزین همچون بریج یا پروتز دندان متحرک استفاده می شود.
منابع:
https://www.verywellhealth.com/dental-implant-failure-5217573