مقدمه
پر کردن دندان ها با مواد کامپوزیت دندان یکی از راهکارهای دندان پزشکی کودکان است. همان طور که می دانید پوسیدگی دندان ها در میان کودکان به دلیل عدم توانمندی آن ها در رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار شایع است. زمانی که باکتری های موجود در دهان با قند مواد غذایی مصرف شده در دهان کودکان ترکیب می شود دندان های شیری شروع به پوسیدگی می کنند. اما پوسیدگی دندان در کودکان با مراجعه منظم به دندان پزشکی کودکان، رعایت بهداشت دهان و دندان و تغییر رژیم غذایی آن ها قابل پیشگیری است.
علل پوسیدگی دندان در کودکان
پر کردن دندان ها با مواد کامپوزیت دندان همرنگ، عصب کشی، کشیدن دندان و غیره راه حل هایی برای درمان پوسیدگی دندان در کودکان هستند. پوسیدگی در دندان های کودکان ممکن است به محض رشد دندان های شیری آغاز شود. از علل ایجاد پوسیدگی در دندان های کودکان می توان به ورود باکتری های خارجی به دهان آن ها اشاره کرد. به طور مثال چشیدن مواد غذایی کودک توسط والدین با یک ظرف و قاشق مشترک می تواند منجر به ورود بزاق دهان آن ها در غذای کودکان شود. شست و شو و پاک کردن غیر بهداشتی پستانک و شیشه شیر کودک نیز از دیگر علل ایجاد پوسیدگی در دندان آنها است. تمیز نکردن دندان های کودک بعد از مصرف شیر، آبمیوه، نوشابه، قنداق، شیر خشک و غیره در رختخواب می تواند از دیگر دلایل ایجاد پوسیدگی دندان در آن ها باشد.
مراجعه منظم به دندان پزشکی کودکان از 6 ماهگی الزامی است.
مراجعه منظم به دندان پزشکی کودکان
درست است که کودکان هنوز تعداد زیادی دندان در دهان خود ندارند اما رعایت بهداشت دهان و دندان برای آن ها الزامی است. مراجعه به دندان پزشکی کودکان برای انجام معاینات دوره ای از 6 ماهگی کودکان نوپا الزامی است. درمان های پزشکی مانند پر کردن دندان ها با مواد کامپوزیت دندان شاید ساده ترین کاری باشد که در مراحل اولیه می توان انجام داد. در مواردی که پوسیدگی وسیع تر است دندان ها عصب کشی شده یا برداشته می شوند.
بهتر است به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندان کودکان نوپا از یک دستمال تمیز برای پاک کردن لثه و دندان های شیری آن ها بعد از مصرف شیر استفاده کنید. مسواک زدن ملایم با خمیر دندان های مخصوص کودکان نیز می تواند راهکار مناسبی باشد.
رعایت بهداشت دهان و دهان تنها محدود به نوزادان و کودکان نوپا نیست. حتی در صورتی که از شیشه شیر و پستانک استفاده نمی کنند باز هم در معرض پوسیدگی دندان ها هستند. استفاده نکردن از مسواک و خمیر دندان و پیروی از یک رژیم غذایی سرشار از قند ها مانند آبنبات، کلوچه، آبمیوه، چیپس و غیره می تواند پوسیدگی دندان در کودکان را تشدید کند. کودکان باید دو بار در روز دندان های خود را مسواک کنند و سالی دو بار به دندان پزشکی کودکان مراجعه نمایند. بهتر است والدین بر مسواک زدن کودکان نظارت کنند تا این کار به درستی انجام شود.
در پوسیدگی های متوسط پر کردن دندان با مواد کامپوزیت دندان راهکاری موفقیت آمیز است.
درمان با مواد کامپوزیت دندان
درمان پوسیدگی دندان ها در کودکان با توجه به سن، علائم، سلامت عمومی و وسعت پوسیدگی دندان ها متفاوت است. اگر پوسیدگی در حال آغاز باشد، دندانپزشک از فلوراید برای ترمیم مینای دندان ها و کاهش وسعت پوسیدگی ها استفاده می کند. همچنین برای درمان پوسیدگی های معمولی از پر کردن دندان با مواد کامپوزیت دندان استفاده می شود.
اگر وسعت پوسیدگی بسیار زیاد باشد از یک روکش مخصوص برای پوشش دادن دندان ها استفاده می شود. گاهی هم نیاز به عصب کشی و برداشتن عفونت های نزدیک به ریشه است. اما در صورتی که عفونت بسیار شدید باشد کشیدن دندان آخرین راه درمان است. این روش های درمانی با بی حسی موضعی یا تحت بیهوشی عمومی انجام می شوند.
پوسیدگی های قابل درمان با مواد کامپوزیت دندان در کودکان
همان طور که گفته شد استفاده از مواد پر کننده کامپوزیت دندان برای پر کردن پوسیدگی ها می تواند در مراحل اولیه راهکار مناسبی باشد. در این مراحل لکه های سفید یا سیاه روی دندان ها دیده می شوند. همچنین حساسیت به سرما، پرهیز از مصرف غذا، تورم دهان، بی حالی و در موارد شدید تب و درد در این کودکان دیده می شود.
سخن آخر
پوسیدگی در دندان های شیری و دائمی کودکان شایع است. درمان های رایج شامل پر کردن دندان ها با مواد کامپوزیت دندان، روکش کردن، عصب کشی و در موارد نادر کشیدن دندان های پوسیده است. مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، تغییر عادات بد غذایی و مراجعه منظم به دندان پزشکی کودکان بهترین راهکارها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان هستند.