کامپوزیت دندان چیست و چه کاربردهایی دارد؟
زیبایی دندان ها نقش مهمی در زیبایی چهره دارد. خوشبختانه این روزها روش های ترمیمی و درمانی متعدد و گوناگونی به وجود آمده و افراد می توانند به چهره دلخواه و مطلوب خود نزدیک تر شوند. کامپوزیت دندان یکی از این روش هاست که به وسیله متخصص ترمیمی انجام می شود. این روش می تواند علاوه بر زیبایی به افزایش اعتماد به نفس فرد نیز کمک کند. در این مقاله در نظر داریم به ارائه توضیحاتی درباره کامپوزیت دندان، کاربردهای آن و چگونگی انجام کامپوزیت بپردازیم.
کامپوزیت دندان چیست؟
در ابتدای مقاله اشاره کردیم که کامپوزیت دندان روشی برای زیباتر کردن لبخند شما می باشد. در حقیقت کامپوزیت از جمله روش های لمینت می باشد که اصلی ترین هدف آن اصلاح طرح لبخند است. دندانپزشک این ماده را که از رزین کامپوزیت ساخته شده است، بر روی دندان قرار می دهد. خوب است بدانید که این ماده طیفی از رنگ های سفید را شامل می شود. به همین دلیل هر فرد با توجه به رنگ پوست و همچنین رنگ سایر دندان های خود، می تواند مناسب ترین رنگ را انتخاب نماید.
باید خاطر نشان ساخت کامپوزیت دندان در کنار مزایایی که دارد، خالی از معایب و عوارض نیست. بنابراین توصیه می شود همیشه پیش از انجام درمان های ترمیمی و زیبایی، در کنار مزایای آن روش، هزینه ها، محدودیت ها و معایب آن را نیز در نظر بگیرید و دست به انتخاب بزنید.
چه زمانی می توان از کامپوزیت دندان استفاده کرد؟
پیش از پرداختن به کاربردهای کامپوزیت دندان، نکته مهمی که لازم است بدانید این است که از این روش هم به منظور تغییر فرم دندان و هم برای تغییر رنگ دندان استفاده می شود. در ادامه به مهم ترین کاربردهای کامپوزیت دندان اشاره خواهیم کرد:
برطرف نمودن مشکلات دندان
اصلاح بی نظمی های دندان، پریدگی و فرم بد دندان ها با استفاده از این روش امکان پذیر خواهد بود. با مراجعه به دندانپزشک مجرب می توانید تمامی مشکلات مربوط به دندان را به بهترین شکل برطرف نمایید.
عدم نیاز به تراشیدن دندان
طی سال های گذشته استفاده از روکش به منظور سفیدی دندان ها بسیار رواج یافته بود. عیب عمده این روش در این بود که باید قسمت زیادی از دندان ها تراش داده می شد که چندان مورد رضایت فرد نبود. اما امروزه با پیشرفت های تخصصی در حوزه دندانپزشکی، به ویژه در روش کامپوزیت دندان دیگر دندان ها تراش داده نشده و مواد به راحتی بر روی دندان چسبانده می شود.
برطرف نمودن دیاتیسم یا فاصله بین دندانی
دیاتیسم یا همان فاصله بین دندان ها را می توان با استفاده از این روش برطرف نمود.
اصلاح طرح لبخند
کاربرد مهم دیگر کامپوزیت دندان، اصلاح طرح لبخند است. بسیاری از افراد هستند که موقع صحبت کردن یا خندیدن به خاطر کوتاه بودن دندان ها، لثه های آن ها کاملا مشخص است. خبر خوب این است که کامپوزیت دندان قادر به اصلاح این مشکل بوده و می تواند با کمک بی حسی موضعی، مقداری از لثه را بالا برده و طرح لبخند فرد را اصلاح کند. به این ترتیب لبخند شخص زیباتر و اعتماد به نفس او بسیار بالا می رود.
رفع مشکل زرد شدن دندان ها
بیشترین کاربرد کامپوزیت دندان، ترمیم و زیبایی دندان های جلو می باشد. به این معنا که برخی از افراد در ظاهر دندان های منظم و سالمی دارند، اما می خواهند علاوه بر تغییر رنگ دندان ها، لبخند زیبایی نیز داشته باشند. به همین خاطر افرادی که به دلایل مختلفی اعم از ژنتیک، مصرف زیاد چای و قهوه، سیگار و ... دندان های زردی دارند، می توانند به کمک این روش، دندان هایشان را سفید کنند.
مراحل کامپوزیت دندان و شیوه انجام آن
در ابتدا لازم است که بیمار به وسیله دندانپزشک تحت معاینه قرار بگیرد. در این مرحله تمامی شرایط بیمار اعم از خواسته ها، اهداف و نیازهای او مورد بررسی قرار می گیرد. علاوه بر این ها، رابطه بین فک پایین و بالا، وضعیت قرار گرفتن دندان ها نسبت به لب و شرایط و وضعیت دندان ها بررسی خواهد شد. هم چنین لازم است یک سوم پایین صورت توسط دندانپزشک بررسی و معاینه شود. آن گاه دندانپزشک لایه های مختلفی از ماده کامپوزیت دندان را بر روی دندان ها قرار داده و فرم مورد نظر را بر روی این لایه ها اعمال خواهد کرد.
در ادامه و بعد از قرار دادن مواد بر روی دندان ها، این لایه ها به وسیله نور بر روی دندان ها محکم می شوند. در نهایت با شستشوی فیزیولوژیک لثه بعد از درمان، مراحل این روش به پایان می رسد. بهتر است بدانید برخلاف روش لمینت، مراحل کامپوزیت دندان در یک جلسه و در مطب انجام می شود و نیازی به لابراتوار وجود ندارد.
آشنایی با انواع کامپوزیت دندان
به طور معمول کامپوزیت دندان دارای انواع مختلفی است که با توجه به مواد به کار رفته در آن و سایز ذرات تقسیم بندی می شود. در ادامه هریک را به اختصار توضیح خواهیم داد.
کامپوزیت ماکروفیل با دانه هایی درشت
در حقیقت نخستین کامپوزیتی که روانه بازار شده، کامپوزیت دانه درشت یا ماکروفیل بوده که دوام بسیار بالایی دارد.
کامپوزیت میکروفیل با دانه هایی ریز
دوام این نوع کامپوزیت در مقایسه با کامپوزیت دانه درشت بسیار کم می باشد.
هیبرید، نانو هیبرید و میکرو هیبرید
کامپوزیت هیبرید، نانو هیبرید و میکرو هیبرید از نظر رده بندی میان کامپوزیت ماکروفیل و میکروفیل قرار دارد. فیلر بالای آن ها موجب استحکام و مقاومت در برابر ساییدگی می شود. نباید عیب این کامپوزیت را نادیده بگیریم. این نوع کامپوزیت به دلیل این که به مرور زمان دچار استهلاک می شود خیلی زود زیبایی خود را از دست می دهد.
نانو کامپوزیت
جدیدترین نسل از کامپوزیت ها به نانو کامپوزیت بر می گردد. بدون اغراق بهترین نوع از کامپوزیت دندان، نانو کامپوزیت می باشد. چرا که این نوع کامپوزیت ویژگی های منحصر به فردی از قبیل قابلیت پولیش، قدرت بالا و استحکام و مقاومت در برابر ساییدگی را دارا می باشد.
مراقبت های ضروری بعد از نصب کامپوزیت دندان
اصلی ترین و مهم ترین راه برای مراقبت از روکش های کامپوزیت دندان و حفظ آن ها، رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. سعی کنید در همه حال دندان های خود را تمیز نگه دارید و بهداشت فردی را رعایت کنید. در ادامه قصد داریم به مراقبت های لازم بعد از کامپوزیت دندان اشاره کنیم:
• نخستین چیزی که بعد از خروج از مطب باید در اولویت قرار دهید، پرهیز از غذاهای سفت و نوشیدنی های اسیدی می باشد.
• حداقل تا 24 ساعت از خوردن نوشیدنی های رنگی خودداری کنید.
• روزانه بعد از هر وعده غذایی از نخ دندان و مسواک برای تمیز نمودن شکاف بین دندان ها استفاده کنید تا هیچ گونه مواد غذایی میان دندان ها باقی نماند.
• کنار گذاشتن عادات غلط هم چون شکستن چیزهای سخت و سفت با دندان، جویدن ناخن، دندان قروچه و ...
• بهتر است بعد از انجام کامپوزیت دندان، رژیم غذایی سالمی داشته باشید. چرا که در صورت بی احتیاطی بدون شک دندان هایتان دچار ترک خوردگی، لب پر شدن، شکستگی و ... خواهند شد. استفاده از رژیم غذایی سالم به سلامت دهان و دندان کمک می کند.
• سعی کنید نوع مواد غذایی که در طول روز مصرف می کنید را مورد توجه قرار دهید. به طور مثال از مصرف غذاها و نوشیدنی های خیلی سرد و خیلی گرم پرهیز کنید. مصرف آبمیوه های طبیعی را به جای آبمیوه های رنگی و صنعتی در رژیم غذایی خود بگنجانید.
• به منظور بهداشت بهتر دهان و دندان و تقویت لثه ها از دهانشویه های حاوی فلوراید استفاده کنید.
آیا بین کامپوزیت دندان و لمینت تفاوت هایی دیده می شود؟
بدون شک کامپوزیت دندان و لمینت تفاوت هایی با یکدیگر دارند. نخستین تفاوت آن ها در این است که کامپوزیت دندان نیازی به تراشیدن ندارد. اما در روش زیبایی لمینت، مقدار کمی از دندان ها تراشیده می شوند. به همین خاطر کسانی که حساس بوده و تمایلی به تراشیدن دندان های خود ندارند، بهتر است از کامپوزیت دندان استفاده کنند. توجه داشته باشید مراحل کامپوزیت دندان را می توان در یک جلسه به اتمام رساند. اما لمینت به قالب گیری و فرستادن به لابراتوار نیاز دارد. به همین خاطر انجام تمامی مراحل آن بیش از یک جلسه طول می کشد.
کامپوزیت دندان مربوط به هر فک تنها در یک جلسه انجام می شود. بر همین اساس توصیه می شود این کار توسط یک دندانپزشک متخصص و در مطبی مجهز انجام شود. چرا که کامپوزیت دندان یک روش زیبایی به حساب می آید که حساسیت های خاص خود را دارد. بهتر است بدانید کامپوزیت در صورت مراقبت، ماندگاری بالایی دارد. اگر بیمار بتواند تمامی دستورالعمل های دندانپزشک را در دستور کار خود قرار دهد، بدون شک عمر کامپوزیت افزایش می یابد.
لازم به ذکر است که نوع مواد مصرفی دندانپزشک برای درمان نیز حائز اهمیت می باشد. هرچه مواد مصرفی با کیفیت تر باشد، ماندگاری کامپوزیت دندان بیشتر می شود. مطالعات مختلف نشان می دهد که عمر مفید کامپوزیت ها چیزی در حدود 5 تا 8 سال می باشد. به همین خاطر اگر فردی به حفظ و سلامت دهان و دندان خود اهمیت بدهد، ماندگاری کامپوزیت وی بالای ده سال خواهد بود. به خاطر داشته باشید دندانپزشکی که در زمینه کامپوزیت تخصص کافی داشته باشد، می تواند با مهارت خود عمر مفید کامپوزیت را افزایش دهد.
کامپوزیت دندان چه مزایایی دارد؟
همان طور که پیشتر اشاره کردیم داشتن دندان های زیبا و سالم، علاوه بر ظاهری زیبا می تواند به افزایش اعتماد به نفس در فرد کمک کند. در ادامه به برخی از مهم ترین مزیت های کامپوزیت دندان اشاره خواهیم کرد.
قیمت مناسب
قیمت مناسب و هزینه پایین کامپوزیت دندان، اصلی ترین دلیل انتخاب بسیاری از افراد می باشد.
طول دوره کوتاه درمان
یکی از مهم ترین مزایای کامپوزیت دندان این است که تمامی مراحل انجام آن در یک جلسه صورت می گیرد. جالب است بدانید برخلاف تمامی روش های زیبایی دندان، تمامی مراحل انجام کامپوزیت دندان در مطب دندانپزشک انجام می شود. بنابراین دیگر هیچ گونه جای نگرانی از جهت عدم تطبیق رنگ کامپوزیت با سایر دندان ها وجود ندارد.
امکان ترمیم و تعویض کامپوزیت دندان
به خاطر داشته باشید که این روش برای افرادی با سن پایین که مشکل بهم چسبیدن دندان ها را دارند، بهترین گزینه است. چرا که در صورت پشیمانی یا نارضایتی شخص در طول زمان، امکان تعویض کامپوزیت دندان با لمینت وجود دارد. بر همین اساس در صورت وجود هرگونه مشکلی بر روی کامپوزیت ها، جای هیچ گونه نگرانی وجود نداشته و به راحتی امکان تعویض کامپوزیت وجود دارد.
طول عمر بالا
در مقایسه با سایر روش های زیبایی، در صورت رعایت بهداشت و حفظ سلامت دندان ها، معمولا کامپوزیت دندان طول عمر بالایی دارد و ماندگاری آن بالای ده سال خواهد بود. بهتر است استفاده از نخ دندان و مسواک را فراموش نکنید.
کمترین تغییرات بر روی ساختار دندان
برخلاف سایر روش های زیبایی، کامپوزیت دندان با کمترین تغییر بر روی ساختار دندان همراه است. به عبارت دیگر هنگام استفاده از کامپوزیت بر روی دندان، نیازی به تراشیدن دندان نبوده و هیچ آسیبی متوجه عاج، ریشه و مینای دندان نخواهد بود.
نگاهی به عوارض جانبی کامپوزیت دندان
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان یکی از مهم ترین معضلات کامپوزیت است که بیشتر بیماران دچار این مشکل می شوند. بهتر است با رعایت مراقبت های بهداشتی، امکان پوسیدگی دندان را به حداقل برسانید.
امکان شکستن کامپوزیت
از آن جایی که در ساخت کامپوزیت از ماده ای به نام رزین استفاده می شود و این ماده در مقایسه با دیگر مواد، استحکام کمتری دارد، ممکن است کامپوزیت ها بر اثر فشار دچار شکستگی شوند.
ایجاد حساسیت در دندان ها
معمولا استفاده از کامپوزیت با حساسیت فرد به گرما و سرما همراه است. بهتر است در این شرایط از خوردن مواد غذایی و نوشیدنی های خیلی سرد و خیلی گرم اجتناب کنید.
بوی بد دهان
در صورتی که نصب کامپوزیت توسط دندانپزشکی غیر متخصص و ناکارآمد انجام شود، موجب ایجاد فاصله بین دندان ها و خط لثه خواهد شد. به دنبال این اتفاق باکتری ها در این فاصله جمع شده و همین امر باعث ایجاد بوی بد در دهان می شود.
تورم و التهاب لثه
یکی از شایع ترین عوارض کامپوزیت دندان، التهاب لثه ها می باشد. در این خصوص جای نگرانی وجود نداشته و می توانید با مراجعه به دندانپزشک نسبت به درمان آن اقدام کنید.
آیا میدانید....
شما می توانید دندان های خود را اقساطی و حتی بدون دریافت چک در کلینیک دندانپزشکی نصر کامپوزیت کنید؟