نانو کامپوزیت به عنوان یکی از انواع کامپوزیت دندان شناخته می شود که برای زیباسازی دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. نانو کامپوزیت یکی از به روز ترین مواد تولید شده در این عرصه است که نسبت به نمونه های قبلی، مزایای بسیاری را ارائه می دهد.
معمولا دندانپزشکان برای زیباسازی دندان ها، ترمیم دندان های پوسیده و آسیب دیده و اصلاح طرح لبخند، از کامپوزیت دندان استفاده می کنند. نانو تکنولوژی نیز جزو مواردی است که به کمک پزشکی آمده تا ماندگاری و پایداری درمان های مختلف را به طرز چشمگیری افزایش دهد. این محصول نیز با استفاده از صنعت نانو طراحی و تولید شده است تا نسخه ای ارتقا یافته از کامپوزیت دندان را ارائه نماید.
نانو کامپوزیت به عنوان یکی از انواع کامپوزیت دندان شناخته می شود که برای زیبا سازی دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی، کامپوزیت دندان نانو جلوه ای بسیار زیبا را برای دندان ها به وجود خواهد آورد. همچنین این متریال به سهولت مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه کامپوزیت دندان نانو را مورد بررسی قرار داده و نکاتی را پیرامون مزایای آن مطرح خواهیم کرد.
نانو کامپوزیت دندان چیست؟
پیش از ورود نانو کامپوزیت ها به بازار تجهیزات دندانپزشکی، متخصصان برای پر کردن و ترمیم دندان های آسیب دیده، از کامپوزیت های هیبریدی استفاده می کردند. کامپوزیت دندان هیبریدی، محدودیت ها و مشکلاتی را به همراه داشته و این موجب ساخت و ارائه متریالی کامل تر، با عنوان کامپوزیت دندان نانو شد. برای ساخت نانو کامپوزیت ها از شیوه ای متفاوت به جهت سنتز مواد و ذرات استفاده می شود؛ اما کامپوزیت های معمولی به واسطه ترکیباتی که از تراشکاری ناشی می شوند، تولید می گردد.
نحوه ساخت و فرآیندی که برای کامپوزیت دندان نانو به کار گرفته می شود، سبب خواهد شد که این متریال دارای ذراتی با ابعاد ۲۰ نانومتر باشد. این موضوع نشان دهنده ظرافت این ماده خواهد بود. این خاصیت و مزیت کامپوزیت دندان نانو، سبب شده است که در مداخلات دندانپزشکی مورد استفاده قرار گیرد.
ساختار ذرات، یکی از مواردی است که موجب افزایش استقامت و استحکام کامپوزیت دندان نانو می شود
ساختار ذرات
ساختار ذرات، یکی از مواردی است که موجب افزایش استقامت و استحکام کامپوزیت دندان نانو می شود؛ زیرا ذرات این نوع از کامپوزیت دندان به شکل خوشه ای به یکدیگر اتصال پیدا کرده و یک ساختار منسجم را به وجود می آورند. این موضوع موجب می شود که این متریال در برابر پولیش و سایش از خود مقاومت بیشتری نشان دهند.
دلیل این مقاومت بالا این است که در زمان سایش، بخشی از ذرات از بین می روند، اما به دلیل ساختار خوشه ای، هیچ فضای خالی ایجاد نمی شود. پس هیچ آسیبی به کامپوزیت دندان وارد نمی شود. البته این نوع کامپوزیت معمولا به پولیش احتیاج ندارد و انجام تست زبان را می توان برای آن کافی دانست.
ویژگی ها، کاربرد و مزایا
کامپوزیت دندان نانو متریالی است که برای پر کردن و ترمیم نمودن دندان های پوسیده مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا دندانپزشکان برای پر کردن دندان ها از دو روش مختلف استفاده می کنند که شامل روش پر کردن لایه لایه و پر کردن توده ای است. در روش پر کردن توده ای، دندانپزشک متریال مورد استفاده را درون دندان قرار داده و سپس آن را در جای مناسب خود جای گذاری می کند.
در این فرآیند لازم است تا نکات متعددی مدنظر باشد و دندانپزشک موارد مختلفی نظیر کیور کردن را با دقت و به درستی انجام دهد. در صورتی که کیور کردن و بررسی کیفیت متریال ترمیم دندان با دقت انجام نپذیرد، نتایج مطلوب به دست نخواهد آمد؛ اما پر کردن دندان ها با استفاده از کامپوزیت دندان نانو به شیوه لایه لایه انجام می شود. شاید پر کردن دندان به شیوه لایه لایه کمی زمان بر باشد، اما در عوض با دقت بیشتری انجام شده و نتیجه نیز ظرافت بیشتری خواهد داشت.
نکته مهم
نکته دیگری که برای ترمیم دندان های آسیب دیده حائز اهمیت است، رنگ متریال مورد استفاده می باشد. در این زمینه می توان به یکی از مهمترین مزیت های کامپوزیت های نانو پی برد. چرا که این متریال انعطاف پذیری بسیار زیادی از لحاظ رنگ داشته و دندانپزشک می تواند آن را بر اساس رنگ طبیعی دندان های بیمار مورد استفاده قرار دهد. این برای دندان های آسیاب، یک مزیت بزرگ به حساب می آيد؛ زیرا بیشتر از سایر دندان های بخش عقب دهان در معرض دید قرار دارند.
سهولت در ترمیم دندان های عقبی
طبیعتا پر کردن دندان هایی که در قسمت عقبی دهان واقع شده اند، دشواری بیشتری داشته و دندانپزشک در این زمینه قدرت مانور کمتری دارد؛ زیرا وضعیت دهان و فک به شکلی است که دسترسی به قسمت عقبی را سخت تر می کند.
بهتر است برای ترمیم دندان های عقبی از متریالی استفاده شود که به نسبت، روانی بیشتری داشته باشد
پس بهتر است برای ترمیم دندان های عقبی از متریالی استفاده شود که به نسبت، روانی بیشتری داشته باشد و دندانپزشک برای شکل دهی به آن انرژی کمتری را صرف نماید؛ زیرا معمولا متریال اندکی برای پر کردن این دندان مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین نیاز است دندانپزشک وقت زیادی را برای فرم دادن به آن ها صرف نماید، اما استفاده از نانو کامپوزیت وضعیت را تغییر داده و این فرآيند را برای دندانپزشک تسهیل می کند.