از دست دادن دندان در سالخوردگان
هر کسی با پیامد های افزایش سن روبرو خواهد شد و نیاز به ترمیم دندان پیدا خواهد کرد. بر اساس آمار منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی بیشتر از هفتاد درصد از سالخوردگان سراسر دنیا همه دندان های خود را از دست خواهند داد. از دست دادن دندان با بالا رفتن سن اجتناب ناپذیر است و حتی برای کسانی که به بهترین نحو از دندان های خود مراقبت می کنند پیش خواهد آمد. روش های ترمیم دندان بی شمار اند، اما برای سالخوردگان کدام گزینه انتخاب بهتری است؟
با افزایش سن از دست دادن دندان امری طبیعی است.
انتخاب رایج و پرطرفدار برای ترمیم دندان سالمندان، دنتور و ایمپلنت است. ایمپلنت دوام بیشتری دارد اما پروسه نصب آن برای سالمندان می تواند دردناک و خسته کننده باشد. دنتور کمتر از ایمپلنت به دندان طبیعی شبیه است اما سریع و راحت تر از آن نصب می شود. در این مقاله به مقایسه نقاط قدرت و ضعف این دو روش خواهیم پرداخت.
سالمندان برای حفظ فعالیت های روزانه نیاز به ترمیم دندان دارند.
دنتور؛ مزایا و معایب برای سالخوردگان
دنتور اولین و قدیمی ترین روش ترمیم دندان است و تقریبا همه با آن آشنا هستند. دنتور در ایران به اسم دندان مصنوعی شناخته می شود. ممکن است ایمپلنت به اندازه دنتور شناخته شده نباشد اما راه حلی دائمی برای ترمیم دندان است. قابل جابجایی نیست و در نمی آید و همین موضوع تفاوت عمده این دو روش است.
اگر قصد دارید یکی از روش های دنتور یا ایمپلنت را برای سالمند خود انتخاب کنید لازم است بدانید، هر دو روش ذکر شده بعد از اندازه گیری های دقیق و معاینات تخصصی ساخته و نصب می شوند. دنتور از ماده اولیه خمیر مانندی ساخته می شود. ابتدا قالبی از فضای دهان و دندان های فرد ساخته می شود. سپس قالب به کارگاه دندانپزشکی ارسال می شود و با ماده خمیر مانند پر می شود. رشته های فلزی برای افزایش استحکام آن در سراسر ماده خمیر مانند گذاشته می شود. این رشته های فلزی به هیچ عنوان قابل مشاهده نیستند و فقط درون ساختار دنتور قرار دارند.
ممکن است در فیلم های کمدی سکانسی دیده باشید که دنتور یا دندان مصنوعی شخصیت فیلم از دهانش به بیرون پرتاب می شود. این مشکل به هیچ عنوان در واقعیت وجود ندارد. تنها در صورتی ممکن است دنتور از جای خود حرکت کند که گیره های آن به خوبی محکم نشده باشند یا گیره ها شکسته باشند. این گیره ها قابل تنظیم هستند و فرد می تواند برای راحتی خود آنها را سفت تر یا شل تر کند. در صورتی که گیره ها آسیب ببینند به سادگی قابل تعمیر هستند.
مشکل اساسی افرادی که از دنتور استفاده می کنند، لق شدن گیره های آن است. لق بودن گیره ها منجر به بیرون افتادن آن از دهن نمی شود اما می تواند باعث حرکت های ناخواسته در دهان شود. این مشکل جویدن را سخت می کند و ممکن است به لثه ها آسیب بزند. این مشکل با تنظیم گیره ها حل می شود.
اگر گیره های دنتور تنظیم نباشند ممکن است در دهان حرکت کند.
ایمپلنت؛ مزایا و معایب برای سالمندان
بر خلاف دنتور، ایمپلنت در دهان ثابت می شود. پایه ای فلزی وارد عمق لثه فرد می شود و قطعه ای به نام تکیه گاه روی آن قرار می گیرد. سپس تاج دندان روی تکیه گاه چسبانده می شود و به هیچ وجه تکان نخواهد خورد. تاج دندان از موادی مشابه دندان طبیعی ساخته می شود و تشخیص آن از دندان طبیعی دشوار است.
همانگونه که توضیح داده شد، پایه ایمپلنت باید وارد لثه شود. به همین دلیل باید جراحی صورت گیرد. این موضوع به استحکام آن کمک می کند اما می تواند برای سالمندان دردناک و خسته کننده باشد. ایمپلنت در صورتی که خوب از آن مراقبت شود تا سی سال دوام خواهد داشت.
ترمیم دندان مشکلات تغییر شکل فک در نتیجه از دست دندان را هم حل می کند. یکی از مشکلات دیگری که سالمندان با آن مواجه هستند تغییر شکل فک در نتیجه از دست دادن دندان است. همه روش های ترمیم دندان جای خالی دندان را پر می کنند اما ایمپلنت، با ورود به استخوان فک، دقیقا مثل دندان طبیعی عمل می کند و غذا خوردن و صحبت کردن هیچ تفاوتی با قبل نخواهد داشت. همینطور ایمپلنت با حفظ فشار طبیعی که دندان های طبیعی به فک وارد می کنند باعث پویایی استخوان فک می شود و از اضمحلال آن جلوگیری می کند.
یکی از نقاط ضعف ایمپلنت، مدت زمان نصب آن در دهان است. دنتور در دو جلسه و با ساخت قالب ساخته می شود و حضور فرد در طول فرایند اصلی ضروری نیست. اما فرایند نصب ایمپلنت نیاز به حضور فرد دارد چون ایمپلنت مستقیما در دهان نصب می شود. دنتور همه دندان ها را در یک نشست پر می کند اما در روش ایمپلنت، برای تک تک دندان ها، جراحی سرپایی نیاز است. نصب هر ایمپلنت حدود دو الی سه ساعت زمان می برد و برای پر کردن همه دندان ها، چندین جلسه طولانی نیاز است.