اگر برای دندان های شما مشکلی مانند ایجاد یک حفره، به وجود آید نیاز به ترمیم دندان دارید و دندانپزشک احتمالا از شما می خواهد تا برای جلوگیری از گسترش عفونت و استحکام دندان آن را پر کنید. انواع مختلفی از مواد برای ترمیم دندان استفاده می شود که رایج ترین آن کامپوزیت ( یا رزین کامپوزیت) است.
کامپوزیت دندان، به دلیل زیبایی ظاهری و دوامی که دارد محبوبیت زیادی نزد عوام پیدا کرده است. قرار است در این مقاله بخوانیم کامپوزیت دندان چیست؟ چقدر دوام دارد و چقدر ایمن است.
کامپوزیت مانند روکشی روی سطح دندان های طبیعی قرار می گیرد.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان، ظاهر طبیعی تری نسبت به سایر گزینه های ترمیم دندان دارد چون مواد کامپوزیت را می توان به گونه ای سفارش داد که با رنگ طبیعی دندان ها مطابقت داشته باشد. بنابراین تفکیک آن از دندان طبیعی سخت خواهد بود. اما حالا این مواد همرنگ دندان چیست؟ این مواد ترکیبی از رزین پلاستیکی (اکریلیک) است و برای انواع ترمیم دندان، مثل پر کردن، تاج دندان و روکش استفاده می شود. همچنین دندانپزشکان، بعضی اوقات از ماده کامپوزیت برای مرمت یا ترمیم قسمت هایی از دندان های شکسته استفاده می کنند.
از کامپوزیت برای پر کردن دندان هم استفاده می شود.
کاربرد کامپوزیت
کامپوزیت دندان برای ترمیم دندان های شکسته و ترک خورده مناسب است زیرا مواد کامپوزیت با دندان های شما ترکیب می شود و ظاهری طبیعی به آنها می دهد. معمولا دندان هایی که کار زیادی انجام می دهند مانند دندان های آسیاب برای کامپوزیت مناسب نیستند.
کاربرد های کامپوزیت دندان بسیار متفاوت است، به عنوان مثال در برخی موارد ممکن است بیمار به پر کردن دندان برای ترمیم بعضی آسیب های دندانی (مانند شکستگی یا پوسیدگی) نیازمند باشد. در موارد دیگر، ممکن است بیمار در نهایت به لایه ای از باندینگ که روی سطح دندان قرار گرفته، نیاز داشته باشد. این کار معمولا برای پوشاندن یک نقص در دندان یا تغییر شکل آن روی می دهد.
کامپوزیت دندان، دندان های نامنظم و فاصله بین آن ها را پوشش می دهد و ظاهری زیبا و منظم به دندان هایتان می دهد. اما اگر وضعیت دندان ها به گونه ای بوده که نیاز به ارتودنسی داشته، قبل انجام کامپوزیت نیاز به رسیدگی دارد.
مزایای کامپوزیت
مواد کامپوزیت دندان به خوبی با دندان های شما ترکیب می شود و تشخیص آن از دندان طبیعی بسیار سخت است. این ماده کمی انعطاف پذیر است در نتیجه تمام حفره ها را پوشش می دهد و می تواند دندان طبیعی را حفظ کند. مواد رزین موجود در کامپوزیت پیوند قوی با دندانتان ایجاد می کند. این مواد بادوام بوده و فشار متوسط را تحمل می کنند و گزینه ی مناسبی برای ترمیم های کوچک و ظریف هستند. همچنین از کامپوزیت می توان برای عمل های زیبایی مانند تغییر رنگ یا شکل دندان استفاده کرد.
کامپوزیت زیبایی دندان های شما را بازسازی می کند.
مراحل کامپوزیت دندان
در مرحله اول برای کامپوزیت دندان، دندانپزشک یک معاینه کلی از دندان های شما انجام می دهد. این مرحله بسیار مهم است چون در صورتی که شرایط فک و صورت شما مناسب نباشد این کار به شما توصیه نمی شود. در این مرحله پزشک وضعیت دهان و دندان را مورد بررسی قرار می دهد. سپس شما رنگ کامپوزیت خود را انتخاب می کنید. مرحله بعد فرآیند نصب کامپوزیت است که ساده بوده و معمولا طی یک جلسه به پایان می رسد. (مگر اینکه شرایط خاصی وجود داشته باشد)
طول عمر کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان معمولا 5 الی 7 سال دوام دارد، پس از آن به یک روکش جایگزین نیاز دارید. شما می توانید با مراقبت های ویژه طول عمر کامپوزیت خود را افزایش دهید. با حفظ روتین منظم مسواک و خمیر دندان حاوی فلوراید و همچنین عدم استفاده از دندان های جلویی برای جویدن یخ و هر گونه اجسام سخت دیگر، دوام کامپوزیت شما بیشتر خواهد شد. برخی دندانپزشکان به شما توصیه می کنند تا از مصرف قهوه و چای که ممکن است دندان هایتان را لکه دار کنند، خودداری کنید.
هزینه کامپوزیت دندان
هزینه کامپوزیت دندان یکی از عواملی است که باید آن را در نظر بگیرید. برای کامپوزیت خود می توانید از مواد با کیفیت بالا و ماندگار استفاده کنید. هزینه کامپوزیت بسته به مواد اولیه و دندانپزشکی که به آن مراجعه می کنید متفاوت است. اما مطمئن باشد که قیمت پایین نشان از بی کیفیتی مواد بکار برده شده است. پیشنهاد می کنیم تا قبل انجام هر کاری تحقیقات لازم را انجام دهید و نمونه کار های پزشک را حتما مشاهده کنید.
مراقبت های بعد از کامپوزیت
مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان بسیار مهم است زیرا دندان های کامپوزیت شده زودتر از دندان های معمولی رنگ می گیرد. شکستن اجسام سخت، خوردن نوشابه، قهوه، چای از موارد ممنوعه بوده و مسواک منظم از باید ها است.
سخن آخر
اگر زیبایی دندان و داشتن خنده ای دلنشین از دل مشغولی های شما است، اگر دندان های نا منظمی دارید، اگر بخشی از دندانتان شکسته و به ترمیم احتیاج دارد پس کامپوزیت گزینه ی مناسبی برای شما خواهد بود.