همه چیز درباره بلیچینگ دندان
دندان ها نقش مهمی در زیبایی چهره دارند. یکی از راه هایی که می تواند دندان ها و لبخند شما را زیبا و دلنشین کند، سفید بودن دندان ها می باشد. در واقع دندان های درخشان و سفید علاوه بر زیبایی به افزایش اعتماد به نفس کمک می کند. به طور کلی در خصوص سفید کردن دندان ها، سه روش رایج وجود دارد. لمینت دندان، کامپوزیت دندان و بلیچینگ دندان. بهتر است بدانید که میزان سفیدی دندان ها در این سه روش، به میزان زرد بودن دندان ها و جنس آن ها بستگی دارد. باید خاطر نشان ساخت که در روش بلیچینگ دندان، میزان سفیدی دندان ها در مقایسه با کامپوزیت و لمینت بسیار کمتر می باشد. بنابراین بلیچینگ دندان باید طی چند مرحله صورت بگیرد.
اگر شما نیز به دنبال راهی مطمئن برای سفید کردن دندان های خود می باشید، بهتر است خواندن این مقاله را از دست ندهید.
منظور از بلیچینگ دندان چیست؟
به طور معمول با گذشت زمان و بنا به علل مختلفی دندان ها دچار تغییر رنگ می شوند. تغییر رنگ دندان علاوه بر تأثیر منفی بر زیبایی چهره و زیبایی لبخند، سبب کاهش اعتماد به نفس فرد نیز خواهد شد. در روش درمانی بلیچینگ دندان، بد رنگی ها و رنگدانه هایی که باعث تغییر رنگ دندان ها شده اند، برطرف می شوند و دندان ها سفید و زیبا خواهند شد. جالب است بدانید که بلیچینگ دندان هم می تواند در مطب دندانپزشک انجام شود و هم در منزل.
در حقیقت بلیچینگ دندان به صورت کاملا حرفه ای اقدام به سفید کردن دندان های شما می کند. هدف این روش این است که با برطرف نمودن زردی دندان ها، دندان های سفیدی به شما هدیه دهد. مطالعات مختلف نشان داده بلیچینگ دندان خطرات کمتری را متوجه دندان های شما می کند. از طرفی میزان سفیدی دندان ها در این روش، بستگی به میزان زرد بودن دندان ها و جنس آن ها دارد. بر همین اساس بهتر است علت زردی دندان ها مشخص شود تا نتایج بهتری به دست آورید.
با وجود این که بلیچینگ دندان برای تمامی افراد قابل استفاده بوده، اما این نکته را در نظر داشته باشید که گاهی ممکن است این روش برای برخی از افراد مؤثر نباشد. در حقیقت آن دسته از افرادی که دندان های سالمی دارند و به دنبال سفیدی دندان های خود با روش مطمئنی هستند، بهترین گزینه برای بلیچینگ دندان می باشند. توصیه می شود در خصوص دندان های خیلی زرد، نافرم و نامرتب، روش های دیگر اصلاح طرح لبخند را مدنظر قرار دهید.
مهم ترین علل تغییر رنگ دندان ها
در سطرهای پیشین از تغییر رنگ دندان ها گفتیم. ممکن است بخواهید که علل این تغییر رنگ را بدانید. به طور کلی دندان ها به دو دلیل ذاتی و بیرونی دچار تغییر رنگ می شوند. آگاهی از علل این رخداد باعث می شود تا بسیاری از مسائل را رعایت کنید و بتوانید از تغییر رنگ دندان ها پیشگیری نمایید. در ادامه به مهم ترین علل تغییر رنگ دندان ها اشاره خواهیم کرد:
• مصرف بیش از حد قهوه و چای به مرور باعث زرد شدن دندان ها می شود.
• استعمال دخانیات مشکلات زیادی را برای دندان ها به وجود می آورد. یکی از شایع ترین مشکلات، تغییر رنگ دندان ها می باشد.
• بالا رفتن سن
• گاهی عدم سفیدی دندان ها به دلیل زمینه های ژنتیکی می باشد.
• رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
• رژیم غذایی نامناسب و مصرف زیاد نوشیدنی های حاوی قند
• داشتن بیماری های خاص و استفاده از داروها نیز ممکن است در تغییر رنگ دندان ها نقش داشته باشند.
• مصرف نوشیدنی های صنعتی و حاوی رنگدانه
توصیه می شود برای رسیدن به نتیجه مطلوب ابتدا دندانپزشک علت زردی و رنگ بد دندان ها را تشخیص داده و سپس روش درمانی مناسب آن را پیشنهاد دهد.
شیوه انجام بلیچینگ دندان
چنان که گفتیم بلیچینگ دندان هم در کلینیک دندانپزشکی و هم در منزل انجام می شود. در ادامه به اختصار به این دو روش خواهیم پرداخت.
بلیچینگ دندان در کلینیک دندانپزشکی
ابتدا با استفاده از محافظ لثه و دهان لب های بیمار کنار رفته و تحت حفاظت قرار می گیرند. هم چنین لثه ها توسط ژله مخصوص پوشانده می شوند تا از آسیب مواد سفید کننده دور بمانند. دندانپزشک دندان های فرد را به محلولی اسیدی آغشته می کند و در ادامه ماده ای را که خاصیت اکسید کننده دارد، به مینای دندان می زند. سپس دندان ها در برابر نور شدید یا لیزر قرار می گیرند. این روش حدودا 3 تا 4 جلسه می باشد و هر جلسه نیم ساعت الی 1 ساعت به طول می انجامد.
بلیچینگ دندان در منزل
ابتدا بیمار دندان های خود را با استفاده از مسواک و نخ دندان، از وجود هرگونه جرم و پلاکی پاک می کند. در این روش دندانپزشک از دندان های فرد، یک قالب تهیه می کند. در لابراتوار به وسیله ی آن قالب، نایت گارد ساخته می شود. ژل بلیچینگ در این قالب ریخته می شود و روی دندان ها قرار می گیرد. معمولا این قالب را برای هر فک باید به مدت 1 الی 2 هفته و هر بار 1 تا 6 ساعت استفاده کنید.
ماندگاری بلیچینگ دندان چقدر است؟
یکی از مهم ترین سؤالاتی که برای بسیاری از افراد پیش می آید این است که چه مدت دندان های آن ها سفید باقی می ماند؟ بهتر است بدانید که دوام بلیچینگ دندان به میزان مراقبت بعد از بلیچینگ و رعایت بهداشت فردی بستگی دارد. سعی کنید خوردن نوشیدنی های اسیدی و رنگی و مصرف دخانیات را بسیار محدود کنید و روزانه به طور مرتب بعد از هر وعده غذایی از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.
به طور کلی با رعایت تمامی دستورالعمل های بهداشتی، با توجه به نوع مواد و جنس دندان های هر فرد، عمر مفید بلیچینگ دندان چیزی نزدیک به 2 سال می باشد.
هزینه بلیچینگ دندان
متغیرهای بسیار زیادی در تعیین هزینه بلیچینگ دندان نقش دارند. اما این روش هزینه بسیار کمتری در مقایسه با سایر روش های درمانی دارد. در ادامه به متغیرهایی که می توانند در برآورد هزینه بلیچینگ دندان تأثیرگذار باشند، اشاره می کنیم:
• نوع مواد مصرفی و تجهیزاتی که به منظور سفید کردن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند.
• نوع روش درمانی که انتخاب می شود می تواند در تعیین هزینه بلیچینگ دندان تأثیرگذار باشد. به طور مثال هزینه آفیس بلیچینگ در مقایسه با هوم بلیچینگ بیشتر است. گاهی برخی از افراد به منظور دستیابی به نتیجه بهتر هر دو روش را مورد استفاده قرار می دهند که بدون شک نیاز به صرف هزینه بیشتری دارد.
• توجه داشته باشید که در روش هوم بلیچینگ هزینه لابراتوار نیز در نظر گرفته می شود.
مزایای بلیچینگ دندان چیست؟
یکی از کم ریسک ترین روش ها برای سفید کردن دندان، بلیچینگ دندان است که در ادامه به برخی از مزایای این روش اشاره خواهیم کرد:
دستیابی به نتیجه دلخواه در زمان کوتاه
به طور معمول بلیچینگ دندان روشی بسیار آسان و سریع بوده و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود. هم چنین این روش در مقایسه با سایر روش ها نتیجه بهتری ارائه می دهد.
مقرون به صرفه و اقتصادی
بلیچینگ دندان در مقایسه با سایر روش های درمانی بسیار ارزان و مقرون به صرفه می باشد. زیرا با یک بار هزینه در این روش تا مدت ها نیازی به صرف هزینه های جانبی نیست.
روش محافظه کارانه
برای استفاده از روش لمینت، مقدار کمی از دندان ها تراشیده می شود که دیگر قابل بازگشت نیست. اما بلیچینگ دندان روشی محافظه کارانه است که تغییری در ساختار دندان ها ایجاد نمی کند و برای استفاده از آن نیازی به تراشیدن مینای دندان نمی باشد. در نهایت دندان های شما بدون کوچک ترین آسیبی به خوبی سفید خواهند شد.
افزایش اعتماد به نفس
در واقع داشتن لبخندی زیبا نقش مهمی در زیبایی و افزایش اعتماد به نفس فرد دارد. بلیچینگ دندان لکه ها را از بین می برد و با سفید کردن دندان ها موجب افزایش اعتماد به نفس خواهد شد.
آیا انجام بلیچینگ دندان با عوارض همراه است؟
با وجود این که استفاده از بلیچینگ برای سفید کردن دندان ها با کمترین عوارضی همراه است، با این حال در صورت عدم رعایت بهداشت می تواند عوارض کوتاه مدتی را به همراه داشته باشد. برخی از مهم ترین عوارض بلیچینگ دندان عبارتند از:
سوزش بافت لثه
اصلی ترین علت سوزش لثه ها، قرار دادن مواد اکسیدی بر روی دندان ها می باشد. در این موارد دندانپزشک با کمک محافظ لثه و دهان میزان سوزش لثه را به حداقل می رساند.
ایجاد حساسیت و سوزش در دندان ها
یکی از شایع ترین عوارض بلیچینگ دندان، ایجاد حساسیت در دندان ها می باشد. به این صورت که دندان های این افراد بعد از انجام بلیچینگ، هنگام مصرف مایعات گرم و سرد و در تماس با هوای سرد دچار حساسیت و سوزش شدیدی می شوند. البته جای هیچ گونه نگرانی وجود نداشته و این عوارض موقت می باشند.
مراقبت های لازم بعد از انجام بلیچینگ دندان
توصیه می شود بعد از انجام بلیچینگ دندان، با رعایت بهداشت و عمل به دستورات دندانپزشک عوارض احتمالی را به حداقل رسانده و طول عمر و ماندگاری بلیچینگ را افزایش دهید. در ادامه برخی از توصیه های لازم در راستای افزایش دوام و ماندگاری بلیچینگ را ذکر خواهیم کرد.
• مهم ترین اصل در رعایت بهداشت دهان و دندان این است که روزانه بعد از هر وعده غذایی از مسواک و نخ استفاده کنید.
• اجتناب از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنی های الکلی
• از خوردن غذاها و نوشیدنی های بسیار سرد و بسیار گرم خودداری کنید.
• به منظور جلوگیری از تورم و التهاب، روزانه لثه های خود را با استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید شستشو دهید.
• مصرف نوشیدنی های اسیدی، آبمیوه های صنعتی حاوی رنگدانه، قهوه و چای را به حداقل برسانید. هم چنین توصیه می شود بعد از مصرف این قبیل نوشیدنی ها، دهان خود را با آب بشویید.
• مصرف میوه هایی مثل موز، سیب و لبنیاتی هم چون ماست، خامه و پنیر را در دستور کار خود قرار دهید.
• بهتر است ماکارونی، نان، برنج و سیب زمینی پخته مصرف کنید.
• طبیعی است که در نخستین روزها بعد از انجام بلیچینگ دچار حساسیت در ناحیه لثه و دندان شوید. این حساسیت موقت بوده و با مصرف برخی مسکن ها که توسط دندانپزشک شما تجویز شده اند، بهبود می یابد. بهتر است به منظور کاهش حساسیت های خود از مسواک نرم و خمیر دندان ضد حساسیت استفاده کنید.
• در بسیاری از موارد استفاده از روش هوم بلیچینگ موجب حساسیت های دندانی می شود. می توانید به منظور رفع این مشکل انجام بلیچینگ را هر دو روز ادامه دهید.
• به منظور بررسی وضعیت دندان ها، یک هفته بعد از انجام بلیچینگ دندان به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
پاسخ به متداول ترین سؤالات درباره بلیچینگ دندان
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، بلیچینگ دندان روشی برای رفع زردی دندان و سفید کردن آن ها به صورت حرفه ای می باشد. طبیعی است که افراد در خصوص انواع روش های بلیچینگ، هزینه انجام آن، ماندگاری و دوام بلیچینگ و ... سؤالاتی در ذهن دارند که می توانند با راهنمایی های به موقع و مناسب، پاسخ خود را بیابند. این قبیل پاسخ ها، علاوه بر این که آگاهی های فرد را بالا می برد، به او کمک می کند در مسیر انتخاب درست گام مؤثری بردارد. در ادامه برخی از پرسش و پاسخ های متداول در خصوص بلیچینگ دندان را مورد بررسی قرار می دهیم.
• کدام یک از روش های بلیچینگ برای سفید کردن دندان بهتر است؟
در خصوص انتخاب بهترین نوع بلیچینگ باید شرایط فرد مورد بررسی قرار بگیرد. با این حال متخصصان بر این باور هستند که انجام بلیچینگ در مطب با نتایج مطلوب تری همراه است.
• آیا انجام بلیچینگ دندان، محدودیت سنی خاصی دارد؟
با وجود این که بیشتر افراد می توانند از بلیچینگ دندان استفاده کنند، اما همانند دیگر روش های درمانی و ترمیمی، انجام این روش به افراد زیر 18 سال توصیه نمی شود. چرا که مینای دندان در این افراد به طور کامل رشد نکرده است.
• آیا انجام بلیچینگ دندان برای خانم های باردار ضرری ندارد؟
در حقیقت در تمامی روش های درمانی برای سفید کردن دندان ها، از مواد شیمیایی استفاده می کنند. این مواد ممکن است سلامت مادر و جنین را تهدید کند. به همین خاطر توصیه می شود مادران باردار از این روش استفاده نکنند و انجام آن را به زمان دیگری موکول نمایند.
• آیا بلیچینگ دندان روشی دائمی است؟
خوب است بدانید که هیچ کدام از روش های درمانی دائمی نبوده و تنها در صورت رعایت بهداشت دهان و دندان می توان دوام و طول عمر آن ها را افزایش داد.
آیا میدانید....
شما می توانید دندان های خود را اقساطی و حتی بدون دریافت چک در کلینیک دندانپزشکی نصر بلیچینگ کنید؟